Studies
Tutkimus
Ohjelmistotekniikan aihepiiriin kuuluva tutkimus on keskittynyt ohjelmistojen suunnitteluvaiheeseen ja ohjelmistojen arkkitehtuuriin, jotka ovat ratkaisevassa asemassa hallittaessa kehitteillä olevan ohjelmiston laatua. Uudempia kiinnostuksen kohteita ovat empiirinen ohjelmistotutkimus, vaatimusten määrittelyyn, kuvaamiseen ja hallintaan sekä ohjelmistojen laatuun liittyvät kysymykset. Vuonna 2014, on käynnistynyt uusi moderniin ohjelmistotuotantoon ja -tuotteisiin keskittyvä tutkimusprojekti (N4S, Need For Speed), jossa tutkitaan mm. jatkuvaan reaaliaikaisen mittaamiseen ja kokeisiin perustuvaa käyttäjien tarkempaa ymmärtämistä.
Linjan tutkimuksen ja opetuksen käytössä on Ohjelmistotehdas (Software Factory), jonka puitteissa tehdään ohjelmistojen kehitysmenetelmiin ja käytäntöihin liittyvää tutkimusta, mm. N4S -projektissa, sekä järjestetään Software Factory Experience -kursseja.
Palvelusuuntautunut ohjelmistotuotanto muodostaa sillan Hajautettujen järjestelmien ja tietoliikenteen linjan sivustolla mainitun verkon yhteistoimintapalveluiden aihepiirin ja yleisen ohjelmistotekniikan aihepiirin välille. Palvelusuuntautunut ohjelmistotuotanto siis keskittyy tuottamaan palveluja tukevia ohjelmistoja globaaliin verkostoon käyttäen hyväksi yleisen sovellusalustan palveluita.
Tietokantajärjestelmien aihepiirin tutkimus on keskittynyt dokumenttien hallintamenetelmiin, tiedonhakumenetelmiin, tietokantarakenteisiin sekä transaktioiden (tietokantatapahtumien) käsittelyalgoritmeihin. Tietokantaopetukseen on kehitetty opetusympäristöä, viimeksi verkko-opetukseen perustuen.
Erikoistumislinjan tutkimus jakaantuu tarkemmin seuraaviin tutkimusaiheisiin (sulkeissa luetellaan aiheen tutkijoita):
- oliomenetelmät (Jukka Paakki, Harri Laine, Juha Vihavainen, Arto Wikla)
- ohjelmistoarkkitehtuurit (Jukka Paakki, Tomi Männistö)
- ohjelmistoprosessit (Jukka Paakki, Harri Laine)
- ohjelmistojen testaus (Jukka Paakki, Antti-Pekka Tuovinen)
- ohjelmistojen laatu ja laadunvarmistus (Antti-Pekka Tuovinen)
- ohjelmistotuoteperheet ja varioituvuuden hallinta (Tomi Männistö)
- käyttöliittymät (Sari A. Laakso)
- ohjelmointikielet ja kääntäjät (Jukka Paakki, Juha Vihavainen, Arto Wikla)
- palvelusuuntautunut ohjelmistotuotanto (Lea Kutvonen, Pirjo Moen, Alex Norta, Juha Puustjärvi)
- tietokoneavusteisen systeemityön välineet (Jukka Paakki, Harri Laine)
- tietokannan hallinta (Harri Laine, Antti Leino, Jan Lindström, Pirjo Moen, Otto Nurmi, Juha Puustjärvi)
- tiedonhaku (Miro Lehtonen, Greger Lindén)
- tietokonegrafiikka (Otto Nurmi)
- pelit ja virtuaaliympäristöt (Tomi Pasanen, Juha Vihavainen)