Kandidaatintutkielma (kevät 2016) : Aikataulusuositus
HUOMIO! Ryhmien aikatauluissa ja työmuodoissa on vaihtelua, mutta tutkielman valmistumisen määräaika on kaikille yhteinen.
Ryhmän ohjaaja päättää ryhmässä sovellettavista ohjausmuodoista ja läsnäoloa vaativista ryhmäkokoontumisista, samoin kuin esimerkiksi vertaisarvioinnin käytöstä referaatin, aineen ja tutkielman luonnosten tarkastamisessa.
Aikataulukuvaus on ohjeellinen. Siitä ei esimerkiksi pidä päätellä, että vain mainittuina aikoina olisi tarpeen näyttää tekstiä ohjajalle. Vain kaikille yleisesti krittisimmät yhteistyöprosessin vaiheet on mainittu. Niissä on odotettavissa hyvillekin kirjoittajille uusia haasteita. Aktiivinen palautteen hankkiminen on keskeinen työkalu tutkielmanteossa ja kirjoittamisessa yleensäkin. Kannattaa valmistautua kertomaan ohjaustapaamisessa myös seuraavan askelen suunnitelmista: silloin voi saada palautetta ennakkoon jo tekstistä, jota ei vielä ole kirjoitettu.
Pääsiäisloman aikana ohjaustapaamisia ei suositella. Koeviikolla ei vastoin yleistä uskomusta ole mitenkään kiellettyä tapaamasta ohjauksen merkeissä.
Viikko 3. PAKOLLINEN ryhmäkokoontuminen: aiheiden jako. PAKOLLINEN ensimmäinen luento ma 18.1.
Viikko 4. Referaatin/esseen luonnostelua, mahdollisesti kirjallisuuden hakua. Yhdessä kirjaston kanssa järjestettävä tiedonhaun tilaisuus ryhmälle 1.
Viikko 5. Referaatin/esseen luonnokseen palautteen hankkiminen. Referaatti/essee toimitettava arvioitavaksi maanantaiaamuun 8.2. mennessä. Yhdessä kirjaston kanssa järjestettävä tiedonhaun tilaisuus ryhmälle 2.
Viikko 6. Aineen/tutkielmasuunnitelman hahmottelua.
Viikko 7. Palautteen hankkiminen referaatista/esseestä, aineen/tutkielmasuunnitelman jäsentelystä ja lähdeluettelosta keskustelu.
Viikko 8. Aineen/tutkielmasuunnitelman luonnoksen käsittely ohjaajan kanssa.
Viikko 9. Itsenäistä työskentelyä
Viikko 10. Itsenäistä työskentelyä. Aine/tutkielmasuunnitelma toimitetaan ohjaajalle arvioitavaksi maanantaiaamuun 14.3.
Viikko 11. Tutkielman luonnoksesta ja sen lähdeluettelon tilanteesta (lähteiden laatu, riittävän tasapainoinen tieteellinen pohja, tekninen esitystapa) keskustelu.
Viikko 12. Palautteen hankkiminen aineesta, tutkielman kehittämiskeskustelu ohjaajan kanssa. (Pääsiaisloma vkojen 12-13 keskellä, 24.-29.3).
Viikko 13-15. Esitelmät. Jokainen opiskelija pitää noin 25 minuutin esitelmän omasta aihealueestaan muille ryhmäläisille. Esitelmäaikaan sisältyy itse esitelmän lisäksi aihepiirisidonnainen keskustelu ja esitelmästä palautetta antava keskustelu. Esitelmä ja palautteen antamisen harjoittelu on pakollinen osa kandidaattiopintoja. Esitelmän kesto ja esitelmien lukumäärä on ryhmän ohjaajan päätettävissä. Kypsyysnäyte. Tutkielman kirjoittamista.
Viikko 14-16. Tutkielman luonnoksesta palautteen hankkiminen ja sen mukaiset muutostyöt. Ohjaaja antaa palautetta kypsyysnäytteestä (kielentarkastajan kommentit kypsyysnäytteessä mukana). Viimeistään tässä vaiheessa huolehditaan siitä, että tutkielman lukujen roolitus ja sitotuminen toisiinsa toimii niin, että työssä analyyttinen ja arvioiva aines tulee selkeästi näkyviin ja käsiteltyjen tulosten takana olevien tutkimusmenetelmien ymmärtäminen näkyy tekstin luonteesta.
Viikko 17. Tutkielman viimeistelyä. Erityishuomio osiin, jotka tieteellisissä julkaisuissa ohjaavat lukijan valintoja: tiivistelmä, johdanto, yhteenveto.