Salasanat tktl:llä

Hyvä salasana

Hyvän salasanan tulisi olla vähintään 12 merkkiä pitkä. Salasanan tulee sisältää sekä pieniä että isoja kirjaimia ja muita merkkejä, kuten numeroita ja erikoismerkkejä. Tavanomaiset muunnokset kirjaimista numeroihin ( i -> 1 , o -> 0 , s -> 5 ) ovat kuitenkin jo murto-ohjelmien tuntemia. Seuraavia merkkejä ei kannata käyttää, sillä ne saattavat aiheuttaa ongelmia eri tilanteissa: %, &, ", ' ja valuuttamerkki (shift+4).

Älä käytä salasanana koskaan suoraan minkään kielen järkevää sanaa, ei edes luettuna takaperin. Älä myöskään tee salasanaasi suoraan näppäimistön vierekkäisistä merkeistä (qwerty ei ole niin hyvä kuin ensi kuulemalta saatat luulla).

Salasanasi ei saa suoraan viitata sinuun itseesi, perheeseesi, työpaikkaasi tms.

Salasanasi tulee olla sinulle itsellesi helposti muistettava, jotta sinun ei tarvitse kirjoittaa sitä paperille. Helposti muistettavan salasanan saat aikaan esimerkiksi muodostamalla sen jonkin lauseen sanojen ensimmäisistä kirjaimista. Lause "Tällä ohjeella saa aikaiseksi ihan kelpo salasanoja" tuottaisi esimerkiksi salasanan TosAiks.

Muistettavan salasanan saat aikaan tekemällä siitä helposti äännettävän, toisin sanoen laittamalla sekaan sopivasti vokaaleja, esimerkiksi Kamo=sod.

Jos kuitenkin tarvitset ulkoaopetteluaikaa ja kirjoitat salasanasi talteen, 'piilota' se jotenkin. Talleta muistiinpanosi varmaan paikkaan, josta se ei heti hyppää muidenkin silmille. Älä koskaan talleta salasanaasi tiedostoon. Älä lavertele muistiinpanoissasi, että kyseessä on salasanasi, älä edes kirjoita ylös mille koneelle se on. Pistä salasanasi sekaan hiukan häiriötä: ylimääräisiä merkkejä tai numeroita tai kirjoita se hämäävästi auki lauseeksi, tms.

Kun olet oppinut uuden salasanasi, hävitä mahdolliset muistiinpanosi.

Salasanan vaihto

Salasana tulee vaihtaa vähintään kerran vuodessa. Jos salasanaa ei ole vaihdettu, tunnus lakkaa toimimasta ilman varoitusta.

a) Henkilökunnalla ja opiskelijoilla on tietotekniikkakeskuksen ad-hy-tunnus .

TiKen ad-hy-tunnuksella käytetään kaikille yliopiston laitoksille yhteisiä palveluita, kuten Mappi-sähköpostia, WebOodia, Flammaa, eduroamia, HUPnettiä ja ohjelmistojakelua. Myös mikroluokkien ja opetustilojen työasemiin kirjaudutaan ad-hy-tunnuksella.

Ohjeet ad-hy-tunnuksen salasanan vaihtoon löytyvät osoitteesta https://helpdesk.it.helsinki.fi/ohjeet/kirjautuminen-ja-yhteydet/kayttajatunnus/salasanat.

Uusi salasana on voimassa välittömästi.

b) Henkilökunnalla, TKTL:n pääaineopiskelijoilla ja käyttölupaa erikseen pyytäneillä sivuaineopiskelijoilla on myös TKTL:n käyttäjätili (ns. cs-tunnus). Vaikka käyttäjätunnusmerkkijono on sama, kyseessä on eri käyttäjätili, johon liittyy eri salasana ja kotihakemisto ja sähköpostilaatikko. Cs-tunnusta käytetään lähinnä laitoksen Linux-palvelimissa ja intranetissä olevan materiaalien kanssa.

Cs-tunnuksen salasana vaihdetaan selaimella sivulla https://www.cs.helsinki.fi/passwd. Käyttäjä tunnistetaan tietotekniikkakeskuksen ad-hy-tunnuksella ja sen salasanalla. Onnistuneen tunnistuksen jälkeen ad-hy-tunnuksen salasana kopioituu cs-tunnuksen salasanaksi.

Uusi salasanan on voimassa heti, paitsi postipalvelimelle viimeistään 30 minuutin sisällä.

c) Henkilökuntaan kuuluvilla on lisäksi TKTL:n henkilöhuoneen koneen tai henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen Linuxin local-salasana. Jos kannettavassa on Windows-käyttöjärjestelmä, on siinä vielä erikseen paikallinen Windows-käyttäjätili ja siihen liittyvä salasana.

Työhuoneen koneen tai kannettavan tietokoneen Linuxin salasana vaihdetaan komennolla passwd.

Paikallisen Windows-käyttäjätilin salasana (koskee vain kannettavia tietokoneita) vaihdetaan Windowsiin kirjautumisen jälkeen painamalla Ctrl-Alt-Del ja valitsemalla esiin tulevasta ikkunasta "Change password". ÄLÄ paina enteriä, ennen kuin olet antanut uuden salasanan kaksi kertaa. Käytä kentän vaihtamiseen sarkain-näppäintä tai hiirtä. Paikallisena Windows-salasanana kannattaa käyttää master-salasanaa, muuten verkkolevyjen käyttö ei onnistu vaivatta. 

 d) Joillakin on käyttölupa myös tietotekniikkakeskuksen cc-unix-järjestelmään . Vaikka käyttäjätunnusmerkkijono on sama, kyseessä on eri käyttäjätili, johon liittyy eri salasana. TiKen cc-unix-käyttöluvalla voi käyttää unix-palvelimia kruuna, sirppi, vesuri.helsinki.fi, jne. Cc-unix-tunnuksen salasana vaihdetaan TiKen unix-palvelimessa komennolla passwd. Uusi salasana on voimassa välittömästi.

Huomautus palvelinten vesuri ja kontti käyttäjille:
TiKen unix-palvelimet vesuri ja kontti käsittelevät yli kahdeksan merkin pituisia salasanoja hieman eri tavalla kuin muut unixit. Jos salasanasi on yli kahdeksan merkin pituinen, syötä näille koneille siitä vain ensimmäiset kahdeksan merkkiä.

Unohtuneen salasanan vaihtaminen

Jos unohtamasi salasana on TKTL:n salasana, vaihda uusi sivulla https://www.cs.helsinki.fi/passwd. Vaihtamiseen tarvitset toimivan ad-hy tunnuksen. Vaihdon jälkeen kestää yhden yön enenkuin tunnus toimii taas.

Jos unohtamasi salasana on TiKen salasana (ad-hy- tai cc-unix-tunnus), käytä joko HST-korttia, mobiilivarmennetta tai pankin verkkopankkitunnuksia. Tästä tarkemmin TiKen sivulla http://www.helsinki.fi/atk/luvat/salasanan_uusiminen.html.

Voit myös pyytää uutta salasanaa Tietotekniikkakeskuksen käyttölupapisteestä . Uuden TiKen cc-unix-salasanan saa myös Pekka Niklanderilta , tktl, huone A230. Henkilökohtaisessa käynnissä tarvitsee esittää henkilöllisyystodistus (ajokortti, henkilökortti, kuvallinen Kela-kortti tai passi). Opiskelijakortti ei käy henkilöllisyyden todistamiseen. Uutta salasanaa ei  saa puhelimitse eikä sähköpostilla.

10.01.2018 - 16:14 Petri Kutvonen
16.07.2009 - 13:32 Webmaster