Pro gradu -tutkielma

PIKAOHJE

Gradun aloittamisesta

  1. Kun LuK-tutkinto on valmis ja pääosa syventävien opintojen pakollisista kursseista sekä tutkielman alaan liittyvät oleelliset kurssit on suoritettu, mene sopimaan graduaiheesta. Parempi aloittaa aiemmin kuin myöhemmin! Gradun ei tarvitse olla viimeinen opintosuoritus. Älä käytä liikaa aikaa aiheen ja ohjaajan etsimiseen vaan aseta itsellesi aikaraja (esim. 1 kk).
  2. Graduaihetta voit kysellä keneltä tahansa opettajalta tai tutkijalta laitokselta. Jos hän ei ole kelvollinen ohjaajaksi, hän osaa ohjata sinut seuraavan potentiaalisen ohjaajan luo. Pomppiminen ohjaajalta toiselle saattaa kestää hiukan, mutta älä lannistu! Ole aktiivinen! Lähetä sähköposti, jossa reippaasti ilmoitat että olet tulossa seuraavalle vastaanotolle juttelemaan gradun aloittamisesta. Kerro viestissä jo mahdollisista kiinnostuksesi kohteista ja suorittamistasi valinnaisista kursseista.
  3. Gradun viralliseen aloittamiseen liittyy myös pieni virallinen paperisota: 1-2 sivun aihe-erittely sekä aiheen hyväksyntälomake, jonka linjavastuuprofessorisi hyväksyy. (Täydellisempi ohje aloittamisesta) Tärkeintä on, että aloitat nyt!
  4. Graduprosessissa on aihe-erittelyn jälkeen kaksi erillistä tarkastuspistettä: tutkielmasuunnitelma ja valmis gradututkielma. Sovi tutkielmasuunnitelman ajankohta ohjaajasi kanssa aihe-erittelyn yhteydessä. Tutkielmasuunnitelma täytyy tehdä niin huolellisesti, että tarkastaja(t) pystyy arvioimaan työn sisältöä ja tekstiä. Tutkielmasuunnitelmaan kuuluu myös aikataulusuunnitelma; tärkeintä on asettaa itsellensä selkeä lopullisen työn palautusajankohta.  

 

Gradun tekemisestä

  1. Graduohjaajasi ei välttämättä patistele sinua tekemään töitä tai pitämään yhteyttä. Gradun tekeminen onkin täysin sinun vastuullasi!
  2. Jos ohjaajasi ei automaattisesti sovi seuraavaa tapaamista gradupalaverin päätteeksi, pyydä seuraava tapaaminen sovittavaksi. Selkeä aikataulutus ja tarkistuspisteet auttavat sinua edistämään työtäsi.
  3. Kokoa aina valmiiksi kysymyksiäsi (paperille) ennen kuin menet tapaamaan ohjaajaasi.
  4. Valmistaudu kertomaan ohjaajalle tapaamisessa, mitä olet tehnyt viime tapaamisen jälkeen. Ohjaajalla on usein lukuisia graduohjauksia käynnissä, joten muista taustoittaa kertomustasi riittävästi.
  5. Tee muistiinpanoja ohjaustapaamisen aikana. Kirjoita muistiinpanot puhtaaksi koneelle siten, että voit lähettää ne ohjaajallesi sähköpostitse ennen seuraavaa tapaamista.
  6. Älä lähde ohjaustapaamisesta ennen kuin tiedät, mitä olet tekemässä ennen seuraavaa ohjaustapaamista!
  7. Jos pyydät kommentteja ohjaajalta tekstiin, muista että mitä valmiimpaa teksti on, sen helpompi sitä on kommentoida.
  8. Ohjaajat eivät eina ehdi kommentoida työtäsi heti. Suunnittele omaa työtäsi siten, että voit aina jatkaa jotain osaa sen ajan kun odotat kommentteja työhösi.
  9. Muista! Gradutyö on iso ja itsenäinen. On helppo käyttää liikaa aikaa päämäärättömään tiedonhakuun; työ myös leviää erittäin helposti, koska tiedemaailma on täynnä mielenkiintoisia aihepiirejä ja niiden välisiä yhteyksiä. Pidä oman toimintasi suunta ja työsi fokus erittäin selkeänä mielessäsi koko ajan!
  10. Gradun tekemisestä on lukemattomia ohjeita. Laitoksen oma graduprosessin ohjekin kannattaa lukea huolella.
  11. Joskus gradu kuitenkin tökkii. Yleisistä ja erityisistä ohjeista sekä tukimuodoista voi hyötyä, esim. IRCnetin kanava #tkt-gradu, kielijelppi tai gradutakuu.

 

Gradun valmistumisesta

  1. Koska gradu on opinnäyte, sillä on opetukselliset tavoitteet. Jotta osaat tehdä gradustasi sellaisen, että se tyydyttää myös arvostelijoita, katso jo työn alkuvaiheessa arvosanaan vaikuttavia tekijöitä ohjetaulukosta.
  2. Jotta gradu valmistuu, aloita heti aihe-erittelyn jälkeen tutkielmasuunnitelman teko. Sille on varattu aikaa 4 kk, mutta tee se nopeammin.
  3. Tutkielmasuunnitelman jälkeen työstä gradu ripeästi loppuun. Usein hyvän suunnitelman jälkeen "teksti kirjoittaa itse itsensä". Koko gradun kestolle alusta loppuun on asetettu ohjeellinen 12 kk:n aikaraja, mutta juuri sinun kannattaa tehdä gradusi paljon lyhyemmässä ajassa!
  4. Gradutyön lopussa odottaa toinen pieni byrokratinen jumppa, jonka ohjeet ovat täällä. Huomaa myös koko HY:ssä 1.8.2014 alkanut pakollinen plagiaattitarkastu Urkund-järjestelmässä.
13.06.2018 - 15:16 Kjell Lemström
19.05.2010 - 14:35 Jaakko E Kurhila