Pro gradu -tutkielma

Tarkastus ja arvostelu

Tietojenkäsittelytieteen pro gradu -tutkielmat hyväksyy tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelman johtoryhmä. Hyväksymismenettelyn vaiheet ovat:

1. Pro gradu -tutkielman tarkastusta varten tekijä toimittaa pääohjaajalleen:

  • Koko pro gradu -tutkielmansa yhtenä pdf-tiedostona
  • ulkopuolisista töistä työpaikan ohjaajan lausunto, jossa arvioidaan mm. työskentelyn itsenäisyyttä, tuloksen merkittävyyttä ja työn onnistumista yrityksen näkökulmasta katsottuna (toimitetaan suoraan ohjaajalle, sähköposti riittää; lausunnon tulee olla tarkastajilla ennen kuin he kirjoittavat oman tarkastuslausuntonsa).
  • UUTTA 1.8.2014 alkaen: Urkund-plagiaatintunnistus on pakollinen vaihe ennen kuin gradua voidaan esittää hyväksyttäväksi laitosneuvoston kokouksessa. Tekijä toimittaa työnsä siksi myös pääohjaajan Urkund-analyysiosoitteeseen.
  • UUTTA 1.11.2016 alkaen: Pääohjaaja vie tarkastuslausunnon Grappaan. Grappa ilmoittaa opiskelijalle tarkastuksesta sähköpostissa, jossa kerrotaan missä johtoryhmän kokouksessa työtä käsitellään ja jonka liitteenä on tarkastuslausunto. Graduntekijä vie työnsä Grappaan sähköpostissa annettua linkkiä käyttäen. Uudet deadlinet: Ohjaajan vietävä tarkastuslausunto Grappaan viimeistään 6 arkipäivää ennen kokousta, graduntekijän oma työnsä Grappaan ja eThesikseen viimeistään 4 arkipäivää ennen kokousta. 

2. Tutkielmalla tulee olla 2 tarkastajaa, joista toisen pitää olla professori ja toisenkin vähintään väitellyt henkilö. Takkastajat kirjoittavat eritellyn tarkastuslausunnon, josta käy ilmi ehdotettu arvosana. Tarkastuslausunto viedään Grappaan, jonne talletetaan myös työn tekijän tiedot ja linkki Urkund-analyysiin. Grapassa työ kiinnitetään johonkin tulevaan johtoryhmän kokouspäivään.

Pro gradu -tutkielmaan liittyvä kypsyysnäyte on tutkielman tiivistelmä, jonka avulla opiskelijan perehtyneisyys tutkielman alaan osoitetaan. Kypsyysnäytteitä ei  kirjoiteta enää laitoksen erilliskoetilaisuuksissa.

3. Kun gradun tekijä on saanut sähköpostina Grapalta tarkastuslausunnon sekä tiedon hyväksymikäsittelyn päivämäärästä, tekijä toimittaa tarkastetun version gradustaan PDF:nä sähköpostissaan saamaansa linkkin kautta Grappaan sekä Helsingin yliopiston kirjaston E-thesis -arkistoon näiden ohjeiden mukaisesti: http://ethesis.helsinki.fi/ohjeet/gradu_kumpula.html

E-Thesis arkistoon viedään kaikki pro gradu -tutkielmat. Tekijä voi halutessaan sallia oman tutkielmansa avoimen julkaisun E-thesis -palvelussa.

HUOM! Tekijä ei voi toimittaa graduansa Grappaan ennen kuin on saanut tiedon arvosanaehdotuksesta ja hyväksyntäkäsittelyn päivämäärästä.

Toimittaminen Grappaan tulkitaan tekijän tiedoksisaanti-ilmoitukseksi arvosanaehdotuksesta ja hyväksyntäkäsittelyn päivämäärästä, joten erillistä tiedoksisaanti-ilmoitusta laitoksen kansliaan ei tarvitse enää toimittaa (8.11.2012 alkaen).

4. TÄRKEÄ 1: Tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelman johtoryhmän kokouksen esityslistalle virallista hyväksyntäkäsittelyä varten kootaan vain ne pro gradu -tutkielmat, jotka tekijä on toimittanut sekä Grappaan että E-thesis -arkistoon viimeistään 4 arkipäivää ennen laitosneuvoston kokousta. Kokoukset on yleensä tiistaisin, jolloin tekijän on tehtävä nämä viimeistään keskiviikon aikana vajaata viikkoa ennen kokousta. TÄRKEÄ 2: Puuttuva Urkund-tarkastus estää hyväksynnän kokouksessa.

 

Arvostelu

Tutkielmasuunnitelman tarkastuksessa kiinnitetään huomiota sekä sisältöön että esitystapaan. Sisällön tarkastus keskittyy siihen, onko tekijä löytänyt keskeisen kirjallisuuden,  hallitseeko tekijä aihepiirin tarvittavan käsitteistön, onko tutkielman tavoitteen asettelu riittävän selkeä ja onko ajateltu lähestymistapa sekä sisällön suunnittelu edennyt riittävän konkreettiselle tasolle.  Esitystavassa painotetaan ilmaisun täsmällisyyttä ja tekstin selkeää ja tarkoituksenmukaista jäsentelyä. Tutkielmasuunnitelmasta ei anneta arvosanaa.

Mikäli tutkielmasuunnitelma tai tutkielma ei vielä yllä halutulle vaatimustasolle, se palautetaan korjattavaksi. Lausunnossa annetaan päätöksen perustelut ja parannusohjeita. Jätettäessä korjattu työ uudelleen tarkastettavaksi on palautettava myös edellinen versio ja siitä annetut lausunnot.

Tutkielman tarkastuksessa kiinnitetään huomiota arviointimatriisin mukaisiin asioihin. 

Tutkielmien arvioinnissa käytetään seuraavia arvosanoja:

arvosana numeroasteikolla
approbatur 2/5
lubenter approbatur 2/5
non sine laude approbatur 3/5
cum laude approbatur 3/5
magna cum laude approbatur 4/5
eximia cum laude approbatur 5/5
laudatur 5/5

Latinankielinen arvosana tulee tutkintotodistukseen. Sen numerovastinetta taas käytetään laskettaessa pääaineen syventävien opintojen kokonaisuuden numeroarvosanaa.

Perustutkielma, joka täyttää tutkielmalle asetetut vaatimukset, on kelvollisesti kirjoitettu eikä sisällä olennaisia virheitä, sijoittuu cum laude approbatur -tasolle.

Mikäli työ ei joltakin arvioinnin osalta täytä vaatimuksia mutta muilla vahvuuksilla osoittaa tekijänsä riittävän kypsyyden, siitä annetaan non sine tai lubenter approbatur. Arvosanaa alentavia seikkoja ovat mm. johtopäätösten epäloogisuus, jäsentelyn heikkoudet, esitettyjen väitteiden perustelujen puute, työskentelyn epäitsenäisyys ja viimeistelyn huolimattomuus.

Mikäli työ sisältää itsenäistä kontribuutiota, päädytään arvosanaan magna cum laude approbatur. Hyvältä tutkielmalta edellytetään erityisesti kriittistä, arvioivaa ja analysoivaa otetta. Kontribuutio voi olla myös esimerkiksi omaperäinen vertailu, suunnitelma, järjestelmän osan onnistunut toteutus tai hyvin suunniteltu ja toteutettu mittauksiin perustuva arviointi. Mikäli työ sisältää sekä kontribuutiota että on tekstinäkin erityisen onnistunut, käytetään arvosanaa eximia cum laude approbatur.

Muita arvosanoja käytetään harvoin. Laudaturiin päädytään yleensä vain, jos tutkielma on kaikilta osiltaan poikkeuksellisen laadukasta työtä ja osoittaa tekijän hallitsevan aihepiirin tutkimuksellisen käsittelytavan; tyypillisesti työssä on myös joitain omintakeisia tuloksia tai oivalluksia.

Tavallisesti jphtoryhmä hyväksyy tutkielman sillä samalla arvosanalla, jota tarkastajat ovat esittäneet tarkastuslausunnossaan; siinä tapauksessa tutkielma ilmestyy hyväksyttyjen listaan silloin kun kyseisen kokouksen pöytäkirja valmistuu. 

Jos johtoryhmä päättääkin arvosanan toisin kuin tarkastajat esittivät, tutkielman kirjoittajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti. Arvosteluunsa tyytymätön opiskelija voi pyytää oikaisua kirjallisesti oikeusturvalautakunnalta 14 päivän kuluessa siitä, kun hän on saanut siitä tiedon.

 


 

13.06.2018 - 15:28 Kjell Lemström
02.02.2010 - 15:10 Webmaster