Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Pro gradu -tutkielman aloittaminen

Pro gradu -tutkielma tehdään aina sille erikoistumislinjalle, jonka tutkintovaatimusten mukaan tutkinto valmistuu. Näin tekijä osoittaa hallitsevansa erikoistumislinjansa käsitteistön ja paradigman sekä tuntevansa tutkielman aihepiirin lähteistön.

Tutkielman aloittamisen edellytykset

Tutkielman teon edellytyksenä on, että opiskelija on

  • suorittanut ne kurssit, jotka erikoistumislinja edellyttää tutkielman aloittajilta, tyypillisesti nämä ovat linjan pakolliset syventävien opintojen kurssit
  • suorittanut ne kurssit, jotka oleellisella tavalla liittyvät tutkielman aihepiiriin tai metodiikkaan (toimiminen ko. alan tehtävissä ei yleensä yksinään riitä)
  • suorittanut LuK-tutkinnon.

Edellä olevasta seuraa, että mielenkiintoprofiiliaan muuttava opiskelija saattaa joutua suorittamaan syventäviä kursseja yli tutkintovaatimuksissa vaaditun minimimäärän.

Tutkielman laatimisen aikana opiskelijan on oltava ilmoittautunut läsnäolevaksi.

Aihepiiri ja ohjaaja

Opiskelija voi alustavasti neuvotella tutkielman aiheesta kenen tahansa mahdollisen ohjaajan kanssa. Tutkielman aloittamisesta opiskelija sopii kuitenkin aina sen erikoistumislinjan vastuuhenkilön kanssa, jonka syventävä opinnot hän aikoo suorittaa. Ulkopuoliselle työnantajalle tehtävästä työstä on aina sovittava suoraan erikoistumislinjan vastuuhenkilön kanssa.

Gradun aihepiiri tulee valita  kyseisen erikoistumislinjan alueelta, ja sen tulee kuulua laitoksella toimivien ohjaajien asiantuntemuksen piiriin.  Laitoksen ohjaajia on aina vähintään kaksi,  joista toisen ohjaajan tulee olla professori ja toisen vähintään FM-tutkinnon suorittanut. Aloittamisen yhteydessä sovitaan tutkielman aiheesta ja tarkistetaan, että opiskelijalla on gradun tekemiseen riittävät taustatiedot (erityisesti valittua aihepiiriä tukevat syventävien opintojen kurssit).

Gradun aloittaminen on molemminpuolinen sopimus, jota koskevat tiedot kirjataan gradulomakkeelle :

  • tutkielman aihepiiri,
  • tutkielman kieli (pääsääntöisesti kieli, jolla opiskelija on saanut koulusivistyksensä),
  • erikoistumislinja,
  • tutkielman ohjaajat (jotka myös tarkastavat tutkielman),
  • kypsyysnäytteen suorittaminen ja
  • työpaikan aiheesta tehtävän gradun yhteydessä työn ohjaaja työpaikalla (nimi, koulutus, yhteystiedot) sekä työn luottamuksellisuuteen liittyvät mahdolliset rajoitukset.

Gradulomakkeen liitteenä on

  • opintorekisteriote (epävirallinen riittää),
  • aihemäärittely:
    • pituus 1-2 sivua
    • otsikkona gradun alustava työnimi
    • sisältönä perusideat tutkimushypoteesista, käsittelytavasta ja työmenetelmistä
    • lähdeluettelona muutama keskeisin lähde.
    Opiskelija kirjoittaa itsenäisesti luonnoksen, antaa sen ohjaajilleen kommentoitavaksi, ja kirjoittaa palautteen pohjalta lopullisen version.
  • työpaikan aiheen yhteydessä työnantajan lausunto työn aiheesta ja sitä koskevista työaika- ym. järjestelyistä työpaikalla sekä työnantajan hyväksyminen sille, että työ talletetaan laitoksen kirjastoon.

Erikoistumislinjan vastuuhenkilö vahvistaa tutkielman aiheen 1-2 sivun mittaisen aihemäärittelyn pohjalta. Aihemäärittelystä ilmenevät

  • tulevan tutkielman alustava otsake,
  • tutkielman tavoite,
  • tutkielman tyyppi ja käsittelytapa (esim. vertaileva kirjallisuuskatsaus, soveltava suunnittelutehtävä, soveltava ohjelmistotyö, järjestelmän toiminnallisuus- ja suorituskykyanalyysi) ja
  • keskeiset kirjallisuusviitteet.

Dokumentit voidaan toimittaa joko sähköisinä tai paperilla kahtena kappaleena  (poikkeuksena työpaikan lausunto, joka on aina toimitettava paperilla ja allekirjoitettuna).

"Gradu käyntiin" -tilaisuudet

Tilaisuuden tavoitteena on antaa yleisiä tietoja gradun tekemisestä.

Tilaisuuksia järjestetään yksi tai kaksi kertaa lukukaudessa. Tulevien tilaisuuksien ajankohdista kerrotaan laitoksen Opiskelu-sivulla.

Graduja voi toki aloittaa myös muina aikoina.

Jos et voi osallistua tilaisuuteen, niin edellisen pidetyn tilaisuuden kalvot löytyvät täältä (PDF-muodossa). Huomaa: Seuraavassa tilaisuudessa voidaan siis antaa sellaista uutta tietoa, joka ei ole vielä ehtinyt näille kalvoille!

Työpaikan aiheesta tehtävä gradu

Opiskelijalla on mahdollisuus tehdä pro gradu -tutkielma myös työtehtäviinsä liittyvästä aiheesta. Tällöin aiheen määrittely tapahtuu yhteistyössä työpaikan edustajien ja oman erikoistumislinjan vastuuhenkilön kanssa. Tarkoitus on, että aihe vastaisi yrityksen tarpeita, mutta olisi samalla myös tutkimuksellisesti mielenkiintoinen ja riittävän haastava. Työnantajalle tehtävästä työstä sovitaan suoraan erikoistumislinjan tai suuntautumisvaihtoehdon vastuuhenkilön kanssa.

Jos työ tehdään työpaikan aiheesta, aihemäärittelyyn liitetään työnantajan lausunto, jossa työnantaja ilmoittaa hyväksyvänsä työn käyttämisen pro graduna ja tutkielman arkistoimisen laitoksen kirjastoon. Lausunnossa on myös selvitettävä työn tavoite työnantajan kannalta, sen mahdollinen liittyminen johonkin laajempaan kokonaisuuteen, kyseisen opiskelijan tehtävä kokonaisuudessaan, opiskelijan ohjaaja työpaikalla sekä kuinka monta tuntia työajastaan opiskelija voi käyttää tutkielman tekemiseen. Työn valmistuttua työpaikan ohjaaja tarkastaa sen ja antaa siitä lausunnon, jossa arvioidaan mm. työskentelyn itsenäisyyttä, tuloksen merkittävyyttä ja työn onnistumista yrityksen näkökulmasta katsottuna. Lausunto toimii laitoksella tarkastajien tukena työtä arvosteltaessa.

Työpaikalla saadun ohjauksen lisäksi opiskelijalla on siis myös kaksi laitoksella toimivaa ohjaajaa, joiden kanssa sovitaan tarkemmin ohjauskäytännöstä.

Tutkielman julkisuus

Pro gradu -tutkielmat ovat aina kokonaisuudessaan julkisia ja ne viedään laitoksen kirjastoon opinnäytteitä ja teknisiä raportteja sisältävään C-sarjaan.  Tarkastettavaksi tuotava työ ei siis saa sisältää luottamuksellista tietoa edes ennen kirjastointia poistettavina liitteinä.

Tutkielman kieli

Suomessa koulunsa käynyt opiskelija kirjoittaa pro gradu -tutkielman ja kypsyysnäytteen pääsääntöisesti koulukielellään, so. sillä kielellä, jolla hän on saanut koulusivistyksensä eli yleensä ylioppilastutkinnon kielellä. Tutkielman kieleksi voidaan perustellusta syystä sopia englanti. Perusteluksi käy esimerkiksi työn tarkoitettu käyttö yrityksessä, jossa työkielenä on englanti, ja tällöin perustelun on sisällyttävä työnantajan ilmoitukseen.  Opiskelijan oma toive ei yleensä ole riittävä syy. Myös englanninkielisen pro gradu -tutkielman kielen on oltava jokseenkin moitteetonta, eikä kieliasu saa missään tapauksessa haitata tekstin luettavuutta. Kieliasu on opiskelijan vastuulla: tämän tyyppiset kielikorjaukset eivät kuulu ohjaajien tehtäviin. Jos englanninkielisen tutkielmasuunnitelman kieliasu ei täytä em. vaatimustasoa, erikoistumislinjan vastuuhenkilö voi vielä tässä vaiheessa velvoittaa opiskelijan kirjoittamaan tutkielmansa koulukielellään; kielen vaihtuessa tutkielmasuunnitelma tarkastetaan uudelleen.

Tutkielman ulkoasu

Gradun ulkoasun perusteet noudattavat Tieteellisen kirjoittamisen kurssilla annettuja ohjeita. Kurssimateriaali sisältää esimerkiksi käyttökelpoisen LaTeX-tyylitiedoston sekä sen avulla ladotun ulkoasuoppaan.

Erityisesti gradun tiivistelmäsivun pitää noudattaa ulkoasuoppaan ohjeita.

Pro gradu -tutkielmat sijoitetaan kansliasta saataviin sinisiin muovikansiin.