Kandidaatintutkielma (syksy 2016) : Arvosana

Kurssin arvosana määräytyy tutkielman perusteella. Tutkielman tarkastuksessa kiinnitetään huomiota asiakokonaisuuden hallintaan, tekstin luettavuuteen, eettisten sääntöjen noudattamiseen ja esitystekniikkaan. Arvosanaan vaikuttavia tekijöitä on koottu taulukkoon (PDF).

Asiakokonaisuuden hallinta edellyttää, että tekstissä on tuotu esiin käsiteltävälle asialle olennaiset piirteet ja vain ne. Tutkielman jäsentelyn on syytä noudattaa esitettävän asian rakennetta luontevalla tavalla. Tekstiä voi arvoida myös tarkastelemalla onko sen tiedonkäyttötapa yksinomaan toteava ja kuvaileva vai kehittelevä, jolloin mukana on lisäksi analyysiä, synteesiä ja arvointia. Tutkielmille asetetuissa odotuksissa tulevat esiin kaikki Bloomin taksonomian oppimisen tasot.

Tekstin luettavuus muodostuu mm. itsenäisestä käsiteltävän asian kuvaamisesta ja lukijan ohjaamisesta. Lähteitä käytetään tehtyjen väitteiden tukena, ei sellaisenaan toisiinsa niveltymättöminä palasina. Samoin on syytä kiinnittää huomiota tekstin yksikäsitteisyyteen ja täsmällisyyteen.
Eettiset säännöt määrittävät esimerkiksi korrektin viittaus- ja lainaustekniikan ja plagioinnin välistä eroa. Hyvään kirjoitustapaan kuuluu myös, ettei tuloksia tai väitteitä jätetä ilman todisteita tai perusteluja.

 

Esitystekniikkaan kuuluvat sanonnan täsmällisyys, kirjoitusteknisten välineiden käyttö (kuvat ja taulukot teksteineen, vaatimukset täyttävä lähdeluettelo ja viitetekniikka) sekä kieliopillinen ja oikeinkirjoituksellinen virheettömyys. Erityistä huomiota kiinnitetään tieteellisen argumentoivan tyylin käyttöön: lukija pystyy tekstistä havaitsemaan lähtökohtana käytetyt faktat ja  johtopäätösten logiikan ja niiden varassa toteamaan tehdyt väitteet uskottaviksi.

Tutkielman tarkastavat ohjaaja ja valvoja, joista vähintään toinen on tiedekunnan vaatimusten mukaan tohtori.

Tutkielmien arvioinnissa käytetään normaaleja kurssiarvosanoja.  Liian kauas vaatimuksista jäävä tutkielma hylätään. Silloin voidaan vaatia koko kurssin suorittamista uudelleen tai neuvotella työprosessin ohjattu jatkaminen.
 
Tavanomainen tutkielman arvosana on 3/5. Tämän arvosanan ylittäminen edellyttää onnistunutta analyyttistä ja arvioivaa osuutta tutkielman tekstissä sekä tutkielman eri osien sitoutumista toisiinsa jäntevällä tavalla. Korkeimpiin arvoisanoihin vaaditaan myös tutkielmassa tarkastellun aihepiirin tutkimusprosessien roolin esiintuontia.
 
Plagiointi ja muu vilppi johtavat tutkielman hylkäämiseen. Kurssin aikana opetellaan erottamaan oikeanlainen, tehokas  lähteidenkäyttö heikkorakenteiseen tekstiin johtavasta tarpeettomasta lähderiippuvuudesta ja välttämään plagiointia eli toisten kontribuutioiden (teksillisten tai tieteellisten) esittäminen omina. 
 
Tutkielmalta ei vaadita täyden tutkimusprosessin tuottamaa uutta, omakohtaista kontribuutiota. Kurssilla harjoitellaan ensisijaisesti tiedon hankkimisen ja tieteellisen kirjoittamisen teknisiä keinoja. Tekstien kontribuutiot liittyvät siten analyysi-, synteesi- ja evaluointiosiin.  Tuotettavat tekstit yleensä nojaavat jo julkaistuihin tutkimustuloksia esitteleviin alkuperäisartikkeleihin ja vertailevat tai muulla tavoin yhdistelevät näitä tuloksia. Tekstit kuuluvat siten useimmiten toissijaisten tutkimusraporttien luokkaan (eli raportoivat muiden tutkimustuloksia). Tutkimusprosessin muita menetelmällisiä osia harjoitellaan pro gradu -tutkielmassa.