Tietokoneen toiminta : Opintopiiri

Kaikki opiskelijat osallistuvat opintopiiritoimintaan. ICT-alan tulevina ammattilaisina teidän on osattava toimia ryhmässä, joten nyt on hyvä hetki harjoitella näitäkin taitoja. Samalla opintopiiri tukee kurssin opiskelua, kun omia ajatuksia voi peilata muiden ajatuksiin ja muodostaa yhdessä käsitystä kurssikokonaisuudesta.

Opintopiiri ovat samat koko kurssin ajan ja ne muodostetaan ensimmäisellä harjoituskerralla vähän keinotekoisesti, mikä ei nyt paljoakaan poikkea työelämän enemmän tai vähemmän satunnaisesta tiimien muodostamisesta. Ensisijaisena ryhmäytymisen perusteena on samantyyppiset suoritustavoitteet ja toissijaisena perusteena sopivat tapaamisajat, joten ottakaa kalenterit mukaan. Opintopiirin optimikoko on 4 opiskelijaa, mutta ryhmissä voi olla 3-5 opiskelijaa. Poikkeustapauksena opintopiirin voi muodostaa myös vain yksi tai kaksi opiskelijaa, mutta miksi opiskella yksin, kun sen voi tehdä paremmin muiden kanssa!

Opintopiirien jäsenet ovat usein hyvinkin heterogeenisia, mikä ei myöskään poikkea paljoakaan työelämästä. Opintopiirien yleisiä käytäntöjä on esitetty ohjeessa Opiskelijan opas [Kurhila & Lokki, "Opintopiirikurssien opettajan opas", Liite 5]. Saman lähteen mukainen Opintopiirisopimus allekirjoitetaan opintopiirien muodostamistilaisuudessa.

 

 Opintopiirin tehtävä

Alkukurssista opintopiirit lähinnä opiskelevat yhdssä materiaalia, esim. käyvät yhdessä läpi verkkoluentoja, tekevät harjoitustehtäviä ja tukevat toisiaan TitoTrainerin käytössä.

Kurssin loppupuolella kukin opintopiiri kirjoittaa noin 3-4 sivuisen raportin/esseen kurssin kokonaiskuvasta. Tämän raportin täsmällisempi tehtäväksianto on nyt sivun loppuosassa.

Sisällöllisen raportin yhteyteen kunkin opintopiirin pitää toimittaa myös noin 1-2 sivuinen selvitys toiminnastaan. Miten ryhmä lähti käyntiin? Mitä teitte ryhmässä ja mitä itsenäisesti? Miten kaikki osallistuivat ryhmän toimintaan? Milloin kokoonnuitte ja kuinka paljon aikaa kukin viikottain käytti itsenäisesti/ryhmässä kurssin opiskeluun.

 

Moodle

Kurssin keskustelupalstat ovat moodlessa. Avain on 'tito2011'.

Perustan moodleen kaikille halukkaille opintopiireille oman keskustelualueen, kunhan kerrotte asiasta minulle. Jos ryhmä työskentelee moodlessa, niin voitte helposti tuotaa tuon loppuraportin keskustelualueellenne suoraan moodleen. Tällöin erillistä paperiraporttia ei tarvita.

 

Opintopiiriraportti

Raportti palautetaan paperilla viimeistään ma 28.2.2011 paperilla tai moodlessa. Paperipalautuksen voi tehdä joko laskuharjoitusryhmässä tai huoneen D225 oven pielessä olevaan lokerikkoon klo 16 mennessä.  (HUOM: aikarajan siirto sovittu luennolla 17.2.)

Kansilehti

Kansilehdelle tulevat opintopiirin toimintaan ja raportin tekoon aidosti osallistuneiden henkilöiden nimet (ja opiskelijanumeron kolme viimeistä numeroa tai sähköpostiosoite). Jos opintopiirissänne on ollut kurssin kuluessa mukana myös vähemmän aktiivisia henkilöitä, niin voitte liittää heidänkin nimensä raporttiin, mutta eritelkää siinä tapauksessa tarkemmin jäsenten aktiivisuuksia. Tämä vaikuttaa sitten arvostelussa näiden opiskeljoiden osalta.

Sisältöosuus (n. 3 sivua,  arvioilta 6000 - 8000 merkkiä)

Raportin tavoitteena on antaa kokonaiskuva siitä, mitä ohjelmalle tapahtuu koodin kirjoittamisesta aina kyseisen ohjelman suoritukseen asti. Lisäksi on hyvä kuvata ohjelman suorittamista kurssilla käsitellyllä tarkkuudella. Aivan kaikki tapahtumaketjun vaiheet eivät ole tämän kurssin keskeistä sisältöä, joten ne osat voi ohittaa lyhyellä maininnalla. Kokonaiskuvan kannalta on keskeistä, että tapahtumanketjuun ei jää isoja aukkoja.

Annettuun sivumäärään ei mahdu kaikki mitä aiheesta kurssin loppupuolella osaisitte kirjoittaa, joten joudutte jättämään paljon kiinnostaviakin yksityiskohtia pois lopullisesta raportista. Toki ne on hyvä käydä läpi ryhmän kanssa läpi, kun sovitte mitä raporttiin tulee.

Toimintaselvitys (1-2 sivua)

 Kuvaus opintopiirin toiminnasta. Miten ryhmä työskenteli, ...  Tähän yhteyteen voi myös kirjata palautetta ja kehitysehdotuksia kurssin suoritusmuotoihin liittyen.