Vuosikertomus 2014
Tutkimus 2014
Strategiakaudella 2013-16 laitoksen toiminta profiloituu kolme pääalueelle: koneoppiminen ja algoritmit, tietoverkot ja palvelut sekä ohjelmistojärjestelmät. Tutkimuksen painoalueisiin tällä kaudella kuuluvat
- algoritmiteoria ja uudet laskennalliset paradigmat,
- 'big data',
- laskennallinen luovuus,
- neuroinformatiikka,
- jokapaikan tietotekniikka ja interaktiiviset teknologiat,
- tietoturva sekä
- ohjelmistokehitys, ohjelmistokehittäjien valmennus sekä ohjelmistomittaukset.
Koneoppiminen ja algoritmit. Alueen tutkimukseen kuuluvat modernin data-analyysin menetelmäkehitys, koneoppiminen, tiedon louhinta ja informaatioteoreettinen mallinnus. Tämän tutkimuksen vahvoja sovellusalueita ovat mm. biologisen tiedon data-analyysi ja laskennallinen luovuus. Suuri osa tästä tutkimuksesta tapahtuu Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteisessä Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT:ssä. Lisäksi laitoksen tutkimusryhmiä on mukana kolmessa muussa huippututkimusyksikössä: Inversio-ongelmien huippuyksikössä, Syöpägenetiikan huippututkimusyksikössä ja Laskennallisen päättelyn COIN-huippuyksikössä.
Tietoverkot ja palvelut. Alueen tutkimus on verkostoituneiden järjestelmien ja niiden edellytysten tutkimusta. Tutkimuksen teemoja ovat yhteistoiminta (mm. palvelu- ja sovellusalustat, yhteistoiminnan hallinta, luottamus ja turvallisuus), liikkuvuus (teknologia- ja paikkariippumattomuus, langaton kommunikointi), informaatioverkot, palveluverkot, kontekstitietoisuus ja jokapaikan tietotekniikka.Tällä alueella laitoksella perinteikäs langattoman ja liikkuvan tietojenkäsittelyn tutkimus yhdistyy uusiin, kasvaviin tutkimusteemoihin, jotka liittyvät vuorovaikutteisiin järjestelmiin sekä jokapaikan tietotekniikkaan. Tutkimuksen painopiste on laajentunut myös protokollista sovelluskerroksen ongelmiin ja ratkaisuihin.
Ohjelmistojärjestelmät. Ohjelmistojärjestelmiin liittyvän tutkimuksen keskeisenä haasteena on se, kuinka laajoja ja monimutkaisia ohjelmistojärjestelmiä kyetään kehittämään vastaamaan niille asetettuja tarpeita ja odotuksia. Laitoksen ohjelmistotutkimuksen tutkimusala on empiirinen ohjelmistotuotanto, erityisesti sen tietyt osa-alueet, kuten vaatimustenhallinta ja käyttäjätarpeiden ymmärtäminen, ohjelmistoarkkitehtuurit, varioituvuuden mallitus ja hallinta, ohjelmistoihin liittyvä mittaaminen sekä ohjelmistokehityksen tehostaminen.
Laitoksella toimii liki 25 tutkimusryhmää edellä mainitulla painopistealueilla.
Uusin laitoksen opetus- ja tutkimuslaboratorioista on Interaction Lab.
Kuva: N.N.