Tietotekniikan esittely tktl:lla
Laitos tarjoaa tutkimuksen ja opetuksen sekä laitoshallinnon käyttöön laajan ja kansainvälisesti huippuluokkaa olevan tietoteknisen toimintaympäristön. Sitä ylläpitää laitoksen kuusihenkinen tietotekniikkaryhmä yhteistyössä tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin tietotekniikkaryhmän ja Helsingin yliopiston tietotekniikkapalvelujen kanssa. Laitoksen tietotekniikkaryhmä myös avustaa henkilökuntaa ja opiskelijoita ohjelmistojärjestelmien käytössä ja kehityksessä.
Laitoksella työasemajärjestelmä koostuu yli viidestäsadasta Linux-käyttöjärjestelmällä varustetusta nykyaikaisesta PC:stä. Käytössä on laitoksen oma Cubbli-Linux ohjelmistojakelu tai vaihtoehtoisesti Windows 7 käyttöjärjestelmä. Työasemat ovat pääsääntöisesti alle 3 vuotta vanhoja. Työasemista 150 on kannettavia tietokoneita, joilla on WLAN-yhteys laitoksen verkkoon. Käyttäjillä on vaihtoehtona myös Windows 7 -järjestelmän etäkäyttö omasta työasemastaan tai kannettavastaan ja käytössä on myös joukko etäkäytettäviä interaktiivisia Linux-palvelimia.
Viimeisen kolmen vuoden aikana myös kaikille laitoksen uusille opiskelijoille on annettu miniläppäri (netbook) henkilökohtaiseen käyttöön. Näitä miniläppäreitä on käytössä noin 400 kappaletta.
Laitoksen yleiset tietojenkäsittelylaitteistot sisältävät joukon palvelimia: yleiskäyttöisiä tietokoneita, tiedosto- ja tietokantapalvelimia sekä muita toiminnallisesti määriteltyjä palvelimia (sähköposti, web-sähköposti, www, ftp, varmuuskopiointi jne.) sekä palvelimia erilaisille käyttäjäryhmille. Suurin osa palvelimista on siirretty VMware-virtuaalialustalle, jolle tarjotaan levytila laitoksen ja HIITin yhteiseltä Storage Area Network (SAN) -palvelimelta. Virtuaalipalvelimia on yhteensä noin 50, jotka on jaettu neljälle fyysiselle palvelimelle. Levypalveluita hoitaa yksi keskitetty levypalvelin, joka jakaa SAN-palvelimella fyysisesti sijaitsevat koti- ja ryhmähakemistot työasemille ja palvelimille. Koti- ja ryhmähakemistoissa on yhteensä yli 20 teraa levytilaa käytettävissä. Varmistuskopiot otetaan HP:n nauharobotilla, jossa on 8 LTO-4 nauhuria ja 650 nauhapaikkaa. Palvelimet sijaitsevat Exactum-rakennuksen nykyaikaisessa suojatussa konesalissa.
Työasemien ja palvelimien lisäksi laitoksella on myös käytössä tehokas laskentaklusteri, Ukko, joka koostuu 240:stä Dell Poweredge M610 solmusta, jotka on kytketty toisiinsa 10Gbit/s verkolla.
Yhdessä nämä järjestelmät tukevat suurta joukkoa palveluita, kieliä ja ohjelmistotyökaluja. Järjestelmien luotettavuuteen ja turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomioita. Laitoksen tietojärjestelmiä käytetään tutkimuksessa, ohjelmistokehityksessä ja opetuksen kaikilla tasoilla.
Erityistä huomiota joudutaan kiinnittämään suureen roskapostin määrään, joka on viime aikoina aikana vaihdellut 90-95% välillä kaikesta postista. Tehokkaan torjunnan avulla käyttäjien näkemä roskapostin määrä on saatu pysymään pienenä. Virukset ja madot eivät yleisyydestään huolimatta ole aiheuttaneet ongelmia kattavan virustorjunnan ja postivirusten suodatuksen ansiosta.
Laitoksen verkko perustuu valokaapelipohjaiseen runkoverkkoon ja työpöydälle ulottuviin 1 Gbit/s Ethernet -yhteyksiin. HY:n tietotekniikkapalvelut tarjoavat Exactumissa langattoman verkkoyhteyden laitoksen omille laitteille suoraan laitoksen omaan lähiverkkoon. Muissa yliopiston kiinteistöissä on käytettävissä HUPnet ja eduroam langattomat verkot.
Laitoksen verkko on palomuurin kautta yhteydessä yliopiston runkoverkkoon, josta on yhteys HY:n tietotekniikkapalvelujen tarjoamiin palveluihin sekä FUNET-verkkoon, joka linkittää yhteen suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset. Kansallisella FUNET-verkolla on puolestaan 10 Gbit/s yhteys pohjoismaiseen Nordunetiin ja sieltä edelleen 10 Gbit/s yhteydet yhdysvaltalaiseen ja eurooppalaiseen verkkoinfrastruktuuriin.