Kansainvälinen opiskelijavaihto (ja työharjoittelu)

 

Sivu on tehty lähinnä perustutkinto-opiskelijoille. Jotkin vaihto-ohjelmat sopivat myös jatko-opiskelijoille - kysy! Osa tiedoista on hyödyllisiä myös täysin omatoimisesti (vaihto-ohjelmien ulkopuolella) järjestetyn ulkomailla opiskelun kannalta.

Sisällysluettelo

  1. Ajankohtaista
  2. Yleisiä periaatteita
  3. Tietoa vaihto-ohjelmista (linkkejä)
  4. Opiskelu Pohjoismaissa ja Baltian maissa
  5. Apuraha opiskelijaliikkuvuutta varten (Freemover-stipendi)
  6. Työharjoittelu ulkomailla
  7. Apurahoja
  8. Opiskelijoiden kokemuksia
  • TKTL:n kv-yhdyshenkilö: Reijo Sivén, jolle voi lähettää kansainvälistä toimintaa koskevia kysymyksiä ja ideoita
    (huone D239; sähköposti: etunimi.sukunimi(at)cs.helsinki.fi, puh. +358 2941 51382)
  • Tämä www-sivu https://www.cs.helsinki.fi/opiskelu/kansainv-linen-opiskelijavaihto-ja-ty-harjoittelu on ensisijainen informaatiolähde laitoksella.
  • Sivulla on vaihtelevasti tietoa muista kuin laitoksen omista vaihtokohteista. Kannattaa ehdottomasti seurata myös koko yliopiston tiedotusta Flammassa: Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla.
  • Näillä sivuilla olevista tiedoista otetaan mielellään vastaan palautetta sähköpostitse osoitteella Reijo.Siven(at)cs.Helsinki.FI. Erityisesti arvostetaan tietoja sellaisista TKTL-opiskelijoille sopivista tai halutuista vaihto-opiskelumahdollisuuksista/kohteista, joita ei ole listattu tässä.

 

1. Ajankohtaista

Seuraa yliopiston tiedotteita sivulla Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla.

Seuraa laitoksen tiedotteita tällä sivulla ja Opiskelun uutisissa.
 
  • Infotilaisuus torstaina 19.1. klo 15.15 - 17.00 Physicumissa, sali E207. Kalvot

 

2. Yleisiä periaatteita

 
Peruslähtökohta opiskelijavaihtoon tai työharjoitteluun pääsemiseksi on opiskelijan oma aktiivisuus. Vaihto-ohjelmia ja rahoituslähteitä on useita; osaa hoitaa laitos, osaa yliopisto (ks. esim. kohtaa "Tietoa vaihto-ohjelmista". Ulkomailla voi opiskella myös omin järjestelyin. Hakuajat ovat yleensä lopullisia; tiedot pitää hakea ajoissa, jotta saa hakupaperit perille määräaikana!
Vaihto-opiskeluun tarjottavat aikajaksot vaihtelevat muutamasta kuukaudesta yleensä yhteen lukuvuoteen. Lukukausien ajoitus vaihtelee maittain ja jopa yliopistokohtaisesti, Euroopassa tavallisesti syys-lokakuusta joulu-helmikuulle (Winter term)ja helmi-maaliskuulta touko-heinäkuulle (Summer term). Vastaavasti hakuajat vaihtelevat tämän mukaan yliopistokohtaisesti. Jatkossa käsitellään vaihto-ohjelmia kokonaisuutena Helsingin yliopiston lukuvuoden (1.8.-31.7.) puitteissa, vaikka kohdemaassa käytettäisiinkin jotain muuta aikajaksoa. On syytä olla tarkkana!
Ulkomailla suoritettavat opinnot pyritään lukemaan täysimääräisesti hyväksi Helsingin yliopistossa suoritettavaan tutkintoon. Tämä varmistetaan etukäteen opintosuunnitelman avulla. Käytännössä opinnot hyväksytään ja rekisteröidään täällä jälkikäteen (Suomeen paluun jälkeen) tavanomaista hyväksilukumenettelyä käyttäen. Kannattaa huolehtia, että kohdeyliopistosta saa tarpeeksi dokumentteja mukaansa, jotta kurssit voidaan käsitellä täällä asianmukaisesti. Esimerkiksi pelkkä opintojakson nimi ja laajuus ei yleensä riitä sen vastaavuuden selvittämiseen.
Joissakin ulkomaisissa yliopistoissa vaihto-ohjelma rajaa suoritettavien kurssien määrää ja/tai laatua. Selvitä etukäteen, että ko. yliopistossa on todella Sinulle mielenkiintoisia kursseja ja että vaihto-ohjelmasi sallii Sinun suorittaa haluamiasi kursseja.
Opiskelussa ulkomailla noudatetaan "maassa maan kielellä" -periaatetta; monessa yliopistossa englanninkielisiä kursseja on niukasti eikä välttämättä ollenkaan.
Yleisesti tärkeimpiä vaihto-ohjelmia ovat Erasmus-ohjelma EU-maihin ja Nordlys pohjoismaihin. Osa vaihtosopimuksista on laitosten välisiä ja osa kaikki yliopiston opiskelijat kattavia.
Vaihto-ohjelmiin kuuluu usein stipendi tai matka-apuraha, jonka suuruus vaihtelee ohjelmittain. Katso tarkemmin Flammasta.
Vaihto-ohjelmiin liittyy erilaisia ehtoja ja rajoituksia. Esimerkiksi: taustaksi vaaditaan vähintään vuoden opinnot, ja Erasmus-apurahan voi saada vain kerran (max 12kk) kuhunkin tutkintoon (kandidaatin, maisterin- ja tohtorin tutkintoon eli 3x12kk).
Paljon yleistä tietoa opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla sekä erilaisista vaihto-ohjelmista löytyy kansainvälisen henkilövaihdon keskuksesta (CIMO, Centre for international mobility).
Erasmus-ohjelman haku on kaksivaiheinen: ensin haetaan paikkaa omalta yliopistolta (liikkuvuuspalvelut) ja vasta hyväksytty voi hakea paikkaa kohdeyliopistosta.  Jälkimmäinen haku on muodollisesti yhtä tärkeä kuin edellinen, mutta pyritään suorittamaan lähtövalinta niin, että valittujen hakemukset hyväksytään myös kohdeyliopistossa.
Opintosuunnitelmaa laadittaessa kannattaa olla yhteydessä laitoksen kv-yhdyshenkilöön. Erasmus-ohjelmassa haettaessa opintosuunnitelma on kiinteä osa hakemusta. Opintosuunnitelman tulee sisältää vähintään lista suunnitelluista opintojaksoista, mielellään lisäksi opintojaksokuvaukset (löytyvät usein verkosta) sekä ehdotus siitä, mitä HY:n opintojaksoja suunnitellut opintojaksot mahdollisesti vastaavat.
 

3. Tietoa vaihto-ohjelmista

 
Muita linkkejä (sitoumuksetta)

Lukuvuoden 2017-2018 vaihtokohteet (Erasmus)

Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on Erasmus-sopimus yli kahdenkymmenen eurooppalaisen yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen kanssa:

ks. Mobility OnLine

 

 

A GRAZ02 - Technische Universität Graz Austria
A INNSBRU01 - Leopold-Franzens-Universität Innsbruck Austria
A LINZ01 - Johannes-Kepler-Universität Linz Austria
CZ BRNO02 - Mendelova Univerzita v Brně Czech Republic
CZ PRAHA10 - Ceské Vysoké Uceni Technické V Praze Czech Republic
   
D BERLIN01 - Freie Universität Berlin Germany
D BERLIN02 - Technische Universität Berlin Germany
D BIELEFE01 - Universität Bielefeld Germany
D DARMSTA01 - Technische Hochschule Darmstadt Germany
D DORTMUN01 - Technische Universität Dortmund (TU Dortmund University) Germany
D FRANKFU01 - Johann Wolfgang Goethe Universität Germany
D GOTTING01 - Georg-August-Universität Göttingen Germany
D HANNOVE01 - Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover Germany
D LUBECK01 - Universität zu Lübeck Germany
D MUNCHEN02 - Technische Universität München Germany
D PADERBO01 - Universität-Gesamthochschule Paderborn Germany
DK ARHUS01 - Aarhus Universitet Denmark
E BARCELO03 - Universitat Politècnica de Catalunya - UPC Spain
E MADRID04 - Universidad Autónoma de Madrid Spain
E MADRID05 - Universidad Politécnica de Madrid Spain
E VALENCI02 - Universidad Politécnica de Valencia (ETSIAMN, EPSG) Spain
EE TALLINN05 - Tallinna Ülikool Estonia
EE TARTU02 - Tartu Ülikool Estonia
F ALBI05 - Ecole Nationale Supérieure des Mines d'Albi-Carmaux France
F BORDEAU58 - Université de Bordeaux I France
F CAEN01 - Université de Caen France
F LA-ROCH08 - Université de la Rochelle France
   
F LYON12 - Institut National des Sciences Appliquées de Lyon - INSA France
F MONTPEL01 - Universite De Montpellier I France
HU BUDAPES01 - Eötvös Loránd University Hungary
I BOLZANO01 - Libera Università di Bolzano Italy
I PADOVA01 - Università degli studi di Padova Italy
   
I PISA01 - Università degli studi di Pisa Italy
I TORINO01 - Università degli studi di Torino Italy
I VERONA01 - Università Degli Studi Di Verona Italy
UK BATH01 - University of Bath United Kingdom
   
UK LONDON017 - King´s College London United Kingdom

 

4. Opiskelu Pohjoismaissa ja Baltian maissa

 
Laitoksella ei ole Nordplus-verkostoa.
Periaatteessa mihin tahansa pohjoismaiseen yliopistoon voi hakea ns. Nordlys-verkoston kautta; hakuaika on helmikuussa. Tarkemmat tiedot: Nordplus ja Nordlys.
 

 

5. Apuraha opiskelijaliikkuvuutta varten (Freemover-stipendi)

 
HY:n liikkuvuuspalvelut myöntää ulkomaille itsenäisesti hakeutuville perustutkinto-opiskelijoille matka-apurahan. Ohjeet sivulla Suunnitteletko opiskelua tai harjoittelua ulkomailla (Flamma).
Pohjoismaissa tapahtuvaa Nordplus-sopimusten ulkopuolista vaihtoa varten on ns. Nordlys (freemover) -stipendijärjestelmä; ks. kohta 6.

 

6. Työharjoittelu ulkomailla

 

Ohjelmia: IAESTE, AIESEC jne., katso Kuka voi lähteä (Flamma).

(Työharjoittelua ei järjestetä yliopiston organisaatioiden kautta, joten työharjoittelijoista ei tule laitokselle tietoa elleivät opiskelijat anna sitä itse. Olisi mukavaa, jos työharjoittelijat kertoisivat joko yleensä siitä, että ovat harjoittelemassa jossakin (paikka, aika, harjoitteluorganisaatio) ja lisäksi kokemuksistaan työharjoittelussa. Tiedon voi lähettää sähköpostitse kv-yhdyshenkilölle.
 

 

7. Apurahoja

 

Apurahoista on tietoa mm. seuraavilla sivuilla:

 

8. Opiskelijoiden kokemuksia

 
Opiskelijoiden kokemuksia on sivulla Vaihto-ohjelmat ja kohteet sekä Mobility Online -portaalin linkin Questionnaires takana.

 

24.01.2017 - 15:57 Reijo Sivén
28.10.2009 - 10:57 Päivi A Kuuppelomäki