Ohje oppimistavoitematriisien tekemiseen
Ohjeita oppimistavoitematriisin sarakkeiden kirjoittamiseen
ESIMERKKEJÄ: Lista kaikista oppimitavoitematriiseista
Pääteema
Pääteeman sarakkeessa tulee olla nimettynä kurssilla opittavat uudet käsitteelliset asiat. Montako uutta käsitteellistä asiaa yhden periodin aikana voi oppia, ehkä 3 – 5?
Esitiedot
Mikäli mahdollista, niin käytetään aihepiirin aikaisemman kurssin ilmaisuja sen sarakkeesta Saavuttaa oppimistavoitteet ja viitataan kurssin nimeen. Jos se ei ole mahdollista, niin kuvataan esitieto vastaavalla abstraktiotasolla.
Lähestyy, saavuttaa, syventää oppimistavoitteita
Näissä pitää pyrkiä pois kurssien sisällysluetteloita muistuttavista rakenteista. On keskityttävä olennaiseen. Abstraktiotaso ei saa pudota liian pieniin detaljeihin. Kurssin sisällysluettelo on yleensä detaljoidumpi kuin esim. sarake ”Saavuttaa…”. Monesta kurssin sisällysluettelon kohdasta - ei välttämättä peräkkäisistä - voidaan viitata yhteen sarakkeen ”Saavuttaa...” kohtaan.
Sanavalinta on tärkeä. Oppimistavoitteiteiden tulee olla selkeät ja konkreettiset.
Kuvaa selkeästi ja ytimekkäästi, mitä opiskelija osaa tehdä käytyään kurssin. Esitä oppimistavoitteet muodossa: opiskelija pystyy listaamaan, laskemaan, arvioimaan, soveltamaan, selittämään, ennustamaan, mallintamaan sen ja sen asian. Vältä sanoja "oppia" tai "ymmärtää", koska niiden saavuttamista on sekä opettajan että opiskelijan vaikea arvioida. Kurssin kunkin kokonaisuuden, tehtävän tai yksittäisen luennon sisältökin kannattaa ajatella samalla tavoin oppimistavoitteiden kautta.
Kurssin kaikki tavoitteet eivät saa olla hierarkian alimmilla tasoilla.
- Alin taso on "ulkoa muistaminen": esimerkki tavoitteesta on listaa, poimi.
- Toinen taso on "alkeellinen ymmärrys": selitä, kuvaile.
- Kolmas taso on "soveltaminen": sovella, laske, ratkaise.
- Neljäs taso on "analysointi": johda, luokittele.
- Viides taso on "syntetisointi": suunnittele, muotoile.
- Kuudes taso on "evaluointi": päättele ja perustele, valitse ja perustele.
Matriisin sarakkeen ”saavuttaa oppimistavoitteet” kokonaan hallitsemalla opiskelijan tulee saada kurssista arvosanaksi 5/5. Sarakkeen ”lähestyy oppimistavoitteita”
kokonaan hallitsemalla opiskelijan tulee saada kurssista hyväksytty arvosana. Matriisin syventäviä tavoitteita ei vaadita kurssilla, vaan niiden on tarkoitus johdattaa opiskelijaa näkemään pääteeman syvällisemmän hallinnan suuntaa. Syventäviin tavoitteisiin liittyviä sisältöjä ei siten ole välttämätöntä käydä läpi kurssilla.
Kaikkien oppimistavoitteiden ei tarvitse liittyä tietosisältöön, vaan osa voi liittyä työskentelymuotoihin. Esimerkiksi ohjelmistotuotantoprojektissa osa oppimistavoitteista voi liittyä luontevasti työryhmätyöskentelyyn tai projektin hallintaan.