Ohjelmistojärjestelmien FM-HOPS-ohjeet

HOPSin tarkoitus

FM-HOPSilla on kaksi tarkoitusta: 1) Saada kasattua juuri sinun opintojasi varten räätälöity versio tutkinnosta, jossa kaikki tarvittavat opintojaksot on suoritettu. 2) Suunnitella vielä suorittamatta olevien opintojaksojen tekeminen. Yleensä HOPSista on eniten hyötyä, kun kokoat sen ensimmäisen kerran FM-opintojen alkuvaiheessa, mutta voit tehdä sen myöhemminkin.

Vaikka FM-opintosi olisivat jo pitkällä ja gradukin ehkä tekeillä, kohdan 1 tarve on silti kiinnostava. Tällöin on tärkeää tarkistaa, mihin osioon mitkäkin opintojaksot sijoittuvat, ja varmistaa, että kaikki tarvittava on mukana.

HOPSin sisältö ja rakenne

HOPSissa pitäisi olla lueteltuna kaikki kurssit, jotka ajattelit sisällyttää tutkintoosi niin, että tutkintovaatimukset täyttyvät. Noudattele HOPSin kurssilistaa tehdessäsi opinto-oppaan rakennetta, niin siitä on helppo tarkistaa, että kaikki tarvittavat kurssit ovat mukana. Kirjaa suoritetuista kursseista kurssin nimi, op-määrä ja suorituspvm. Suorittamatta olevista kursseista merkitse nimi, op-määrä ja arvioitu suoritusajankohta (lukukausi ja periodi). Jäsennä kurssit väliotsikkojen avulla opinto-oppaan mukaisesti: syventävien opintojen pakolliset, syventävien valinnaiset, seminaarit, gradu, muut opinnot jne.

Opinto-opas löytyy myös sähköisenä, ks. vuoden 2014-2016 opas:
http://www.helsinki.fi/ml/opinto-opas/opas14_16/s29_33.pdf   (kaikille linjoille yhteiset FM-vaatimukset s. 30-31 ja Ohjelmistojärjestelmät s. 32)

Tietoa linjan syventävistä kursseista ja niiden ajankohdista saat Ohjelmistojärjestelmien kurssisivulta. Ks. LuK-kurssien alapuolelta kohta "Linjan kurssit FM-tutkinnossa". Syventävien valinnaisten 26 op:n vähimmäismäärään sisältyvien kurssien on oltava Ohjelmistojärjestelmien kurssisivulla mainittuja Ohjelmistojärjestelmiin hyväksyttyjä syventäviä, lukuun ottamatta yhtä syventävää kurssia, jonka saat halutessasi valita joltain toiselta linjalta. Kun Ohjelmistojärjestelmien syventäviä kursseja on riittävästi täyttämään em. vähimmäisvaatimus, voit täydentää syventäviä opintojasi minkä tahansa linjan syventävillä opinnoilla.

Vähimmäisvaatimuksen ylittävien syventävien sijaan tai lisäksi voit täydentää tutkintoasi tietojenkäsittelytieteen alempitasoisilla opinnoilla, sivuaineiden opinnoilla tai millä tahansa yliopisto-opinnoilla. Sijoita nämä HOPSissa kategoriaan "Muut opinnot". Voit esimerkiksi laajentaa kandidaatin tutkinnon sivuainekokonaisuuden ylemmäksi kokonaisuudeksi.

Kandidaatin ja maisterin tutkintoon ei saa sisällyttää samoja opintoja. Vanhan tutkintojärjestelmän mukaisen laajan alemman tutkinnon ylimääräiset suoritukset voidaan kuitenkin ottaa huomioon maisterin tutkinnossa.

Erityisesti syventäviä kursseja valitessasi mieti jo gradun mahdollista aihepiiriä. Gradun esitiedoiksi tarvitaan sopiva määrä aihepiiriä tukevia syventäviä opintoja (joissain tapauksissa aineopintokurssejakin). Gradua ei siis voi aloittaa ilman minkäänlaisia pohjaopintoja aihepiiristä. Tarvittaessa voit kysyä sopivista kursseista ko. aihepiirin graduja ohjaavilta opettajilta tai tutkijoilta tai FM-HOPS-tuutorilta.

Työkalut HOPSin tekemiseksi

Voit laatia HOPSin millä tahansa sopivaksi katsomallasi ohjelmalla (esim. Excel-taulukko on hyvä) ja lähettää sen sitten linjan FM-tuutorille esim. Excel- tai pdf-tiedostona. Vaihtoehtoisesti voit tehdä HOPSisi Oodissa. Jos päätät tehdä Oodissa, FM-tuutori lähettää ensiksi linjavalinnan eteenpäin, koska sen jälkeen saat Oodiin pohjaksi Ohjelmistojärjestelmien linjaan pohjautuvan tutkinnon rakenteen.

Excel-taulukkopohja: FM-HOPS-taulukkopohja-Ohjelmistojarjestelmat.xlsx

Ota pohjaksi em. esimerkkitaulukko, jossa on Ohjelmistojärjestelmien linjan tutkintorakenne valmiina, ja editoi siitä oma HOPSisi.

HOPSin palauttaminen tarkastettavaksi ja suoritusmerkintä

Kun saat HOPSin kasaan, lähetä se FM-tuutorille sähköpostitse (tai palauta Oodilla), niin hän voi katsoa, että kaikki tutkintoon tarvittavat osat ovat mukana. Voit sopia tapaamisen FM-tuutorin kanssa tai tarkastella HOPSia sähköpostitse, jos siinä sattuu olemaan vain sellaisia kysymyksiä, jotka on helppo käsitellä sähköpostin välityksellä.

Kun HOPSisi on kattava siten, että sen sisältämä tutkinto tosiaan olisi mahdollista suorittaa, FM-tuutori merkitsee HOPSisi hyväksytyksi ja lähettää kirjattavaksi FM-HOPSin suoritusmerkinnän (1 op).

HOPS-tuki hyväksymisen jälkeen

Jos HOPSiisi tulee muutoksia hyväksymisen jälkeen, niistä ei tarvitse erikseen ilmoittaa mihinkään, vaan jatkossa voit käyttää HOPSia omana työkalunasi. Hyväksymisenkin jälkeen voit milloin tahansa opintojesi aikana ottaa yhteyttä FM-tuutoriin ja kysyä epäselvistä kohdista tai tarkistuttaa uuden HOPS-versiosi.

 

06.03.2015 - 15:02 Sari A Laakso
10.08.2012 - 13:36 Sari A Laakso