Aineopintojen harjoitustyö: Tietoliikenne : Ohjeet
Kurssin suoritus koostuu neljästä kirjallisesta työstä ja yhdestä esityksestä, jonka muoto sovitaan myöhemmin yhdessä. Läsnäolo ensimmäisellä tapaamiskerralla tiistaina 12.3. klo 10-12 on erittäin suotavaa! Sovitaan käytännön asioista täällä tarkemmin, myös jatkotapaamisista ja läsnäoloista. Ilmoita ohjaajille (perusteluiden kanssa), jos et pääse paikalle ensimmäiseen tapaamiseen.
Pidä työpäiväkirjaa omasta työstäsi - helpottaa dokkareiden tekemistä, opettaa oman työsi dokumentointia. Muoto voi olla esim. tuntikirjanpito, muistiinpanot, oppimispäiväkirja... Oman työn raportointi on tärkeä taito myös työelämässä, eikä duunissa välttämättä ole selkeitä tehtävänantoja!
Kaikki työt palautetaan sekä Ellalle että Tiinalle (etunimi.sukunimi@cs.helsinki.fi) deadlineen mennessä. "Aamu" tarkoittaa sitä, että palautuksen on oltava spostissa, kun ko. ohjaaja avaa sähköpostinsa (lupaamme, ettei se ole ainakaan ennen kello yhdeksää).
Palauta työsi liitetiedostona jossain yleisessä dokumenttiformaatissa, joka aukeaa laitoksen työasemilla (Ubuntu JA Windows). Jos mukana on erillisiä kuvia, tee koko palauksesta (teksti- ja kuvatiedostot) paketti. Muista mainita joko sähköpostissa tai itse dokumentissa, miten paljon suurinpiirtein käytit aikaa työn suorittamiseen. Tämä aika-arvio ei vaikuta arvosteluun.
1. WireSharkiin tutustuminen (1 viikko) (deadline aamulla 18.3.)
Kirjoita vapaamuotoinen dokumentti työstäsi. Voit käyttää tekstin lisäksi myös esim. kuvakaappauksia. Tärkeintä on, että työsi jälkeen osaat itse käyttää WireShark-ohjelmaa. Keskity siis muotoilemaan "käyttöohje" itsellesi. Dokumentissa tulee selittää ainakin (enemmänkin saa)
- WireSharkin asentaminen, käynnistäminen - oliko näissä ongelmia, miten ylitit ne.
- Miten ja minkä esimerkkisamplen latasit? Miksi?
- Filtteröi dataa a) valmiilla filttereillä b) itse rakentamillasi. Mitkä filtterit olivat mielenkiintoisia, mitä ne toivat esiin?
- Palauta mieleesi tilpestä tuttujen protokollien (TCP, UDP, IP, Ethernet...) kehyksiä ja "paikanna" ne katselemastasi samplesta.
- Jos käytät WireSharkia koneella, jossa pääset rootiksi (tai johon sinulla on sudo/admin-oikeudet), kokeile myös oman kaappauksen tekemistä.
2. Virtuaalikoneen liikenteen kaappaaminen (1 viikko) (deadline aamulla 25.3.)
Myös tämä tehtävä on vapaamuotoinen dokumentti, työnkuvaus tai oppimispäiväkirja tekemisistäsi. Muista vastata tehtävänannossa esiintyviin kysymyksiin.
Ota yhteys kitt-palvelimeen laitoksen sisäverkosta (siis esim. ensin melkille, jos et ole laitoksen luokkakoneella). Kitt-koneelle pääset omalla cs-käyttäjätunnuksellasi. Älä käynnistä täällä mitään ohjelmia! Kitt toimii ovimikkona Nodesin pilveen. Kittiltä ota ssh-yhteys koneelle 10.0.2.36. Tämän virtuaalikoneen nimi on tiina.
Kaappaa liikennettä tiinalla käyttäen tcpdump-ohjelmaa. Käytä tiedoston nimessä tai sen osana omaa nimeäsi, niin ne eivät mene sekaisin! Jokainen kurssilla käyttää tätä samaa virtuaalikonetta. Siirrä oma tiedostosi esim. fs-kotihakemistoosi käyttäen melkkiä.
Jotta tiedostossasi myös näkyisi jotain liikennettä, sinun täytyy aiheuttaa sitä. Käytä esim. www-browser -ohjelmaa. Toki voit myös vakoilla muiden aiheuttamaa liikennettä, jos osutte samanaikaisesti paikalle. Palauta mieleesi tilpestä, mitä protokollia kaappaamassasi liikenteessä pitäisi olla (teoriatasolla).
Avaa tiedostosi WireSharkilla. Varmista, että se avautuu oikein. Mitä liikenteessä näkyy (protokollia, vaiheita)? Osuiko teoriamuistelusi oikeaan? Yritä kuvata teoriaa näkemäsi datan kautta. Entä mitä filttereitä käytit pilven "taustamelun" vaimentamiseen?
Selitä dokkarissasi työvaiheet sillä tarkkuudella, että joku muu voisi ne toistaa ilman tilpe-kurssin suoritusta. Kirjoita ylös komentosarjat, mutta myös, mitä ne tekevät. Kirjoita mukaan huomioita ja oppimiskokemuksia: eli mikä oli vaikeinta? Mitä uutta opit?
(Tarkempia ohjeita ohjaajilta, mm. tarvittavat käyttäjätunnukset ja salasanat!)
3. Oman työn määrittely (1 viikko) (deadline pe 5.4.2013 klo 14.00)
Oma työ määritellään nassutusten jokaisen kanssa erikseen. Jokainen kirjoittaa, mitä aikoo tehdä varsinaisessa harkkatyössään. Työ voi liittyä esim.
- liikenteen analysointi jossakin avoimessa verkossa, esim. kotiverkossa
- hajautetun ympäristön liikenteen analysointi (esim. Mesos)
- NATin vaikutus liikenteeseen
- Lirimin esittelemään pilviympäristöön (monia ideoita, mm. virtuaaliverkon rakentaminen)
- HackEIRE Challangen ratkaisuvaiheiden esittelyyn
Ideoi vapaasti omaa aihettasi, rajataan ja täsmennetään sitä ohjaajien kanssa. Tapaminen mahdollista ainakin to 4.4. tapaamisaikaan. Muina aikoina tapaaminen mahdollista sopimuksen mukaan. Pidä huoli, että puhut ajatuksistasi ohjaajan kanssa (tai keskustelet sähköpostilla/ircissä)
Määrittelystä kirjoitetaan dokumentti, jossa kerrot (myös itsellesi) mitä aiot tehdä työssäsi. Mitä vaiheita siihen liittyy ja miten aiot ne toteuttaa. Muista kertoa myös mitä aiot oppia.
4. Oman työn tekeminen ja esittely (3 viikkoa) (deadline ilmoitetaan myöhemmin)
Omasta työstä palautetaan työpäiväkirjan tapainen dokumentti, jossa kerrot, mitä olet tehnyt ja millä menetelmillä. Tämä palautetaan ohjaajille. Tarkoituksenmukaista ei ole venyttää dokkaria mammuttimaiseksi, vaan keskity työsi edistymiseen ja vaiheisiin sekä kohtaamiisi ongelmiin ja niiden ratkaisuihin. Dokkari on tarkoitus tehdä siihen henkeen, että voit palata siihen myöhemmin itse tehtynä oppimateriaalina.
Työn tulokset esitellään erikseen muulle ryhmälle viimeisellä viikolla. Sovitaan esittelymuoto yhdessä, se voi olla joko esitelmä tai posterisessio. Molemmat vaativat jonkin verran kirjallista työtä (kalvot tai posteri). Posterin tekemiseen saa ohjeita ohjaajilta! Posteripohjia voi etsiä yliopiston logodomainista, linkki tänne on mm. laitoksen hallinnon lomakkeet-sivulla.
Posterisessio torstaina 25.4. klo 15-17, kaikki paikalle! Tulosta posterisi hyvissä ajoin etukäteen ja tule laittamaan sitä paikalleen ajoissa.