Ohjelmoinnin harjoitustyö (periodi I) : Harjoitustyön kuvaus

Tavoitteet


Opintojakson tarkoituksena on ohjelmointityöskentelyn harjoittelu: ohjelman suunnittelu, dokumentointi, toteuttaminen ja testaus. Tärkeässä asemassa ovat myös projektista neuvotteleminen ja tehtyjen ratkaisujen esitteleminen.

Ohjelmoinnin harjoitustyössö sovelletaan Ohjelmoinnin perusteiden ja Ohjelmoinnin jatkokurssin oppeja, joita opiskelija joutuu oma-aloitteisesti täydentämään mm. verkosta löytyvällä Java-dokumentaatiolla.

Sisältö


Opiskelija suunnittelee, dokumentoi ja toteuttaa vuorovaikutteisen Java-ohjelman. Neuvottelu "asiakkaan" (so. ohjaajan) kanssa ja ohjelman esittelyt, demonstraatiot, ovat myös tärkeä osa kurssia.

Opetusmuodot


Työ tehdään 6 viikkoa kestävässä 13 opiskelijan ryhmässä seuraavilla tavoilla. 

Aloitusluennot: kaikille laboratoriokurssille osallistuville tarkoitetuilla aloitusluennoilla käsitellään sellaisia välttämättömiä perustietoja, jotka antavat perustan työn tekemiselle ja helpottavat itseopiskelua. Tällaisia ovat mm. työn ja dokumentin rakenne, käytettävissä olevat työkalut ja tekniset työkaluihin liittyvät ohjeet sekä asioita, joita työssä tarvitaan, mutta jotka eivät ole sisältyneet työn perustana oleviin kursseihin. Aloitusluennot ovat pakolliset.

Työn julkinen esittely: työhön sisältyy oleellisena osana työn esittely julkisesti sekä suunnitelmana että valmiina tuotteena. Opiskelija esittelee työnsä samaan ohjausryhmään kuuluville (koko- tai puolikasryhmä). Esityksen tulee olla valmisteltu. Yhden esittelyn kesto keskusteluineen on noin 15 minuuttia. Esittelyyn osallistuminen sekä esittäjänä että esityksen seuraajana on pakollista. Esittelytilaisuuksia on 1 tai 2, ensimmäinen viikolla 2-4 ja toinen yleensä viikolla 6. Tilaisuuksien ajat sovitaan ryhmäkohtaisesti. Esittelyt pyritään sijoittamaan aikaan, jonka ohjaaja on ilmoittanut pääasialliseksi ohjausajakseen. Kyseisillä viikoilla palaverit sijoitetaan muuhun aikaan. Opetusohjelmassa ilmoitetaan vain ohjausten ajateltu viikonpäivä ja onko kyseessä aamu (8-12), iltapäivä (12-16) vaiko ilta (16-20).

Henkilökohtainen seuranta ja opastus: opiskelija sopii ohjaajansa kanssa henkilökohtaisiin ohjaustilaisuuksiin perustuvan ohjausaikataulun. Noin 20 minuutin seurantapalaveri pidetään pääsääntöisesti kerran viikossa (tämä voidaan tarvittaessa sopia toisinkin, esim. etäopiskelua harrastavat voivat sopia muusta kommunikointitavasta). Palavereissa käsitellään työn rajaukseen, toteutustapaan ja toteutustekniikkoihin liittyviä kysymyksiä sekä palautetta mahdollisista väliraporteista. Kuhunkin palaverin liittyen sovitaan edellisellä kerralla tavoite, mihin opiskelija seuraavaan pyrii palaveriin mennessä. Ilmoittautumisjärjestelmässä ja opetusohjelmassa näkyvät ajat joille henkilökohtaiset palaverit pääsäintöisesti yritetään allokoida.

Opiskelijan on saavuttava sovituun palaveriin tai esteen sattuessa sovittava uusi aika. Palaverien laiminlyönti tulkitaan työn keskeytykseksi.

Itseopiskelu ja neuvontapäivystys: töiden ohjaajilla on kullakin neuvontapäivystystä 2. kerroksen neuvontapisteessä. Ohjaajat ovat neuvontapäivystyksessään kaikkien kurssilaisten käytettävissä. Neuvontapäivystykset on tarkoitettu erityisesti teknisten ongelmien käsittelyyn. Työhön liittyvistä täsmennyksistä ja rajauksista on sovittavan oman ohjaajan kanssa. Kurssin vastuuhenkilöltäkin voi kysellä neuvoja työhön liittyvissä ongelmissa.

Suoritustapa


Suoritus muodostuu ohjelman ja dokumentaation laatimisesta, esitelmien ja demonstraatioiden pitämisestä, neuvotteluista ohjaajan kanssa, ... On syytä huomata, että pelkkä ohjelman ja dokumentaation toteuttaminen eivät riitä: itse työprosessi on oleellinen osa suoritusta! Myös se vaikuttaa suorituksen arvosanaan.

Oppimateriaali


Kurssien Ohjelmoinnin perusteet ja Ohjelmoinnin jatkokurssin materiaali, Javan valmiiden välineiden määrittelyt ja tutoriaalit.